Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Koning reikt ereteken Commandeur in de Kroonorde uit aan Geelse moeder van meer dan 17.500 kansarme kinderen

Cunina Sophie Vangheel

Sophie Vangheel, de dame achter de Belgische ontwikkelingsorganisatie Cunina, ontvangt volgende dinsdag 14 november het ereteken van Commandeur in de Kroonorde uit handen van koning Filip.

Sophie zet zich met haar organisatie Cunina al meer 32 jaar lang onverstoorbaar in om kansarme kinderen over heel de wereld toegang te bieden tot onderwijs.

De overhandiging van het ereteken zal volgende dinsdag 14 november plaatsvinden op het Koninklijk Paleis in Brussel. ’s Avonds viert Sophie haar koninklijke erkenning met die mensen die doorheen de jaren onmisbaar waren voor de uitbouw van Cunina. De viering zal plaatsvinden in brasserie Flore in Geel, Sophie’s thuisstad waarvan ze ook de eerste vrouwelijke ereburger is.

Erkenning van onze petekinderen

“De eretitel van Commandeur in de Kroonorde  is vooral een erkenning van alle 17.500 petekinderen die Cunina de voorbije 32 jaar al op de schoolbanken zette. Het zijn immers zij die zelf hun toekomst vanop die schoolbanken veranderden”, zegt Sophie.

 Op haar 76e zet ze zich nog steeds overtuigd en vol passie dagelijks in als directrice van Cunina. “Als stichter-voorzitter van Cunina weet ik als geen ander dat het maken van verschil een ongelooflijk mooie maar uitdagende reis is. Omdat ook de kinderen in onze ‘verre’ partnerlanden recht op onderwijs hebben, blijf ik me samen met mijn team en de steun van partners en peetouders voor hun toekomst inzetten. De eretitel van Commandeur in de Kroonorde motiveert me om door te zetten.”

Onze visie

Cunina is er rotsvast van overtuigd dat onderwijs de sleutel naar een betere toekomst is. Wie onderwijs kan volgen, kan een beroep leren. Dat betekent evenveel als een weg uit de vicieuze cirkel van armoede. Voor Cunina is niet alleen de toegang tot onderwijs belangrijk, maar ook de kwaliteit ervan. Onderwijs is noodzakelijk voor individuele en maatschappelijke ontplooiing en leidt tot duurzame ontwikkeling. Naast de peterschappen realiseert Cunina ook educatieve bouwprojecten zoals scholen, bibliotheken, hostels,…

Onze missie

Cunina is een Vlaamse onafhankelijke ontwikkelingsorganisatie. We ijveren in onze zeven partnerlanden (Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda, Zuid-Afrika en Peru) voor een betere toegang en kwaliteit van basis en secundair onderwijs, onafhankelijk van politieke, religieuze of maatschappelijke overtuiging.

Onze sterktes

- Meer dan 17.000 petekinderen op de schoolbanken via een-op-een peterschappen - Ruim 250 educatieve projecten -  Een werking in 7 partnerlanden verspreid over bijna alle continenten van de wereld: Nepal, Peru, Haïti, Oeganda, Zuid-Afrika, de Filipijnen en Brazilië - Erkende ngo sinds 2004 -  Beheerskosten blijven onder 10 procent - Geen betaalde reclame  - Bewust geen federale overheidssubsidies - Gemachtigd fiscale attesten uit te reiken -  Ondersteund door 5 ambassadeurs: Sabine De Vos, Luc Appermont, Nathalie Meskens, Wouter Torfs en Natalia - Felicitaties van voormalig minister van ontwikkelingssamenwerking en huidig premier Alexander De Croo voor de doorgevoerde schaalvergroting zonder enige vorm van subsidie: ‘Ongezien in België’ -     Nog steeds geleid door haar stichter Sophie Vangheel uit Geel die eerste vrouwelijke ereburger van de stad Geel en Commandeur in de Kroonorde is.

Peterschap

Voor 35 euro per maand betaal je gedurende twaalf jaar de schoolkosten van een kansarm kind in één van haar partnerlanden. De fiscus betaalt 45 procent van een gift aan een goed doel terug onder de vorm van een belastingvermindering. Dit betekent dat een peterschap bij Cunina je eigenlijk slechts 19,25 euro per maand kost. Tweemaal per jaar kan je brieven sturen naar je petekind en omgekeerd, waardoor je een unieke band met hem of haar opbouwt. Daarnaast organiseert Cunina ook inleefreizen naar haar partnerlanden waarbij je als peetouder de kans krijgt om je petekind te ontmoeten en je onder te dompelen in zijn of haar leefsituatie.

www.cunina.org

Cunina Sophie Vangheel

Deel dit artikel